Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εμφύλιοι πόλεμοι...

Τα κεφάλαια 70-83 του τρίτου βιβλίου της ιστορίας του Θουκυδίδη αναφέρονται στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών που έγινε στην Κέρκυρα το 427π.Χ. Κατα τη μελέτη αυτών των κεφαλαίων ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι περιγραφές των φρικαλεοτήτων που συνέβησαν καθώς και η "παθολογία" του πολέμου. Ο Θουκυδίδης αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων: 
 
"Ο θάνατος πήρε χίλιες μορφές και ό, τι φρικαλέο γίνεται σ’ τις περιστάσεις, έγινε στην Κέρκυρα, κι ακόμη χειρότερα. Πατέρας σκότωνε το παιδί του, άρπαζαν ικέτες απ’ τους ναούς και τους σκότωναν εκεί μπροστά, και άλλους τους έχτιζαν μέσα στο ιερό του Διονύσου και τους άφησαν να πεθάνουν εκεί...
...Οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνονται πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, συμφορές που μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες κ’ έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε καιρό ειρήνης και όταν ευημερεί ο κόσμος και οι πολιτείες, οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί δεν τους πιέζουν ανάγκες φοβερές. Αλλά όταν έρθει ο πόλεμος που φέρνει στους ανθρώπους την καθημερινή στέρηση, γίνεται δάσκαλος της βίας κι ερεθίζει τα πνεύματα του πλήθους σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημιουργεί. …"

Με αφορμή λοιπόν το κείμενο του Θουκυδίδη, οι μαθητές, χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες συνέθεσαν εργασίες για σημαντικούς εμφύλιους πολέμους της ιστορίας και συγκεκριμένα για τον Πελοποννησιακό, τον Αμερικανικό, τον Ισπανικό και τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. 

Πελοποννησιακός πόλεμος
από τους μαθητές:
Δαμιανίδου Φωτεινή
Ησαϊόγλου Γιώργος
Ησαϊόγλου Ελένη
Καλαμάρη Δήμητρα
Κωνσταντινίδης Πέτρος


Αμερικανικός Εμφύλιος
από τους μαθητές:
Αγγελούση Νάσια
Αλιώζη Νεραντζία
Αραμπατζή Σοφία
Γουμάγια Μάριο
Ιατρίδης Αλέξανδρος



Ισπανικός Εμφύλιος
από τους μαθητές:
Αλιώζη Γεωργία
Γεωργιτζίκη Βαγγέλη
Γκανταΐδου Λία
Καρυοφύλλη Δέσποινα
Κουτίδη Δημήτρη
Κούτλα Βασίλη 

Ελληνικός Εμφύλιος 
από τις μαθήτριες: 
Αβραμίδου Άννα
Βαρβετιάν Βιργινία
Βότσαρη Βίκη
Γεωργιτζίκη Φανή
Γιαστικτσή Μαρία
Καϊτόζη Κωνσταντίνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες